НАДЗОР ДРЖАВНЕ ВЛАСТИ НАД ЛОКАЛНОМ САМОУПРАВОМ У ВИДОВДАНСКОМ УСТАВУ - Maksimović, Nebojiša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Питање облика надзора коју државна власт врши над локалном самоуправом било је врло актуелно у периоду доношења Видовданског устава. Рад прати његов развој од уставних нацрта Веснићеве и Пашићеве владе преко измена и допуна у Уставном одбору до коначног усвајања у Уставотворној скупштини јуна 1921.године и доношења Закона о општој управи и Закона о обласној и среској самоуправи априла 1922.године. Анализирана су уставна и законска решења која су регулисала правни положај државних органа у областима и срезовима, органа локалне самоуправе и њихови међусобни односи. Државни надзор над локалном самоуправом, у првом реду обласном, разматран је у контексту надзора над њеним актима и органима. Посебно је приказан надзор над обласним финансијама, колико због значаја за функционисање обласне самоуправе толико и због ограничења коме је била изложена. Циљ истраживања је да укаже на правне односе централне управе и локалне самоуправе у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, утемељене Видовданским уставом и Законом о обласној и среској самоуправи.
Keywords: Видовдански устав; локална самоуправа; државни надзор; контрола законитости и целисходности