ОДНОС КЕЛЗЕНОВОГ И ЖИВАНОВИЋЕВОГ СХВАТАЊА ОДГОВОРНОСТИ - ЈЕДНА ОБЕЋАВАЈУЋА ПАРАЛЕЛА - Medar, Suzana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Одговорност представља однос човека према вредностима. Тако и  праву она значи увођење, најпре правде и правичности, а затим и дугих правних вредности. Одговорност у праву је очигледна, будући да је право принудног карактера, тј. почива на санкцији државе. Одговорност је подложност санкцији. Одговорност постоји у свим гранама права. Најпре у уставном праву као правна али и политичка када се односи на понашање суверена. Након уставног, одговорност је најизразитија у грађанском и кривичном праву. Келзен обрађује претежно грађанско правну одговорност а Живановић кривично правну. У разради опште  и специјалне, правне одговорности оба аутора су јако речита.Упоређивање између њих даје извесне заједничке констатације, али, такође и особености код оба аутора.
Keywords: природно право; позитивно право; правна одговорност; деликт; деликвент; санкција