ЕУТАНАЗИЈА КАО РАЗЛОГ НЕДОСТОЈНОСТИ ЗА НАСЛЕЂИВАЊЕ - Milović, Jovana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Предвиђање права на достојанствену смрт у оквиру Преднацрта Грађанског законика Републике Србије поново је актуелизовало расправе о њеној легализацији. И у оквиру наследноправног законодавства постоје расправе у погледу места еутаназије међу разлозима недостојности за наслеђивање. У већини законодавстава еутаназија и даље представља кривично дело и по том основу разлог недостојности за наслеђивање. У правним системима у којима је еутаназија дозвољена, овај поступак се у потпуности спроводи од стране лекара. Наследници нису укључени у њено спровођење. Сходно наведеном, еутаназија се не помиње као разлог недостојности наследника. Решење предложено у Преднацрту Грађанског законика Републике Србије је уопштено и остављено на даљу расправу. Док предложено решење не буде усвојено у овом или нешто измењеном облику, активна еутаназија ће представљати разлог недостојности за наслеђивање, док би се о пасивној еутаназији могло расправљати у оквиру неких других законом предвиђених разлога недостојности.
Keywords: еутаназија; лишење живота из самилости; наследник; недостојност за наслеђивање; умишљајно убиство