Др Дарко Димовски „Злочин мржње“, Центар за публикације Правног факултета Универзитета у Нишу, Ниш, 2020. - Mirić, Filip (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Злочин мржње је веома стара друштвена појава. Ови злочини прате људску историју јер је осећање мржње једно од основних осећања. Криминолошки и кривичноправно посматрано, реч је о кривичним делима са елементима насиља, која се од осталих кривичних дела разликују по томе што су извршена због постојања предрасуде према жртви. Овај облик криминалитета до сада није био предмет свеобухватних студија у српској криминолошкој литератури. Проф. др Дарко Димовски је успешно отклонио овај недостатак својом монографијом „Злочин мржње“, у издању Центра за публикације Правног факултета Универзитета у Нишу.
Keywords: kriminologija; zločin mržnje