ПОЛИТИКА ПРАВОСУДНОГ СИСТЕМА И СИСТЕМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ПРЕМА ПИТАЊУ ПОСЛОВНЕ СПОСОБНОСТИ – ПРИКАЗ ИСТРАЖИВАЊА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА - Peric, Sandra; Sjeničić, Marta; Marčetić , Dragana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Поседовање пословне способности представља полазну тачку за реализацију већине људских права. Ради се о способности закључивања правних послова која представља улаз у коришћење других способности дефинисаних законом: радне, тестаменталне, гласачке, способности заснивања породице, и др. Њеним одузимањем особа се лишава већине других способности, и правно и фактички искључује из друштвеног живота.Механизам лишења пословне способности је присутан у нашој, али и страној судској пракси, као вид заштите права особе, и код пунолетних лица се примењује онда када се утврде менталне или интелектуалне потешкоће. Приступ начину утврђивања ових потешкоћа је у прошлости у потпуности, а у данашње време у великој мери, медицински, док се социјални модел готово не примењује. У раду се излажу резултати истраживања спроведеног у београдским центрима за социјални рад и судовима. Предмет истраживања је побољшање положаја корисника услуга социјалне заштите уводјењем законског механизма да судови у одређеном року процењују да ли постоје разлози за даље трајање изречене мере лишења пословне способности, као и анализа суштинских разлога за покретање поступака поновне процене пословне способности.Питање заштите права на пословну способност је код нас ретко анализирано на свеобухватан начин, из угла система социјалне заштите и угла правосудног система, а оба су релевантна у процесу процене пословне способности.Кључне речи: пословна способност, центар за социјални рад, суд, медицински модел, социјални модел
Keywords: Poslovna sposobnost; Centar za socijalni rad; sud; medicinski model; socijalni model