О ПРАВНОЈ ПРИРОДИ ПРЕАМБУЛЕ УСТАВА - Simović, Darko Z (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Мада одликује структуру претежнијег броја устава, преамбула је дуго времена била на маргини интересовања правне науке. Кључни разлог зашто је то тако јесте чињеница да још увек није потпуно разјашњена правна природа преамбуле. Одредити њену правну природу јесте изразито деликатан задатак, јер је преамбула устава феномен који се налази на раскрсници између политике и права. Када је реч о преамбулама чије правно дејство сам устав не одређује, а таквих је претежнији број, у теорији су се искристалисала три начина размишљања о њиховој правној природи. Према првом гледишту, преамбула је свечана политичка декларација и својеврсни увод у нормативни део устава, због чега јој недостаје оперативна правна вредност. Друго гледиште преамбули приписује ограничени правни значај и то само као помоћном средству за тумачење нејасних уставних норми, будући да их смешта у одговарајући друштвено- политички контекст. Сагласно трећем гледишту, преамбула је интегрални део устава и њено правно дејство је изједначено са нормативним делом устава. Аутор указује на то да се треба клонити начелних ставова, а поготово крајности, приликом доношења закључака на овом пољу, јер правна природа преамбуле првенствено зависи од њене садржине.
Keywords: устав, преамбула, уставни суд, конституционализам, Република Србија