НАПРЕДНА СТРАНКА У КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ ОД 1887. ДО 1896. - Pešić, Miroslav D (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
У раду је дата историја Напредне странке у КраљевиниСрбији од 1887. до 1896. године. После оставке владе МилутинаГарашанина јуна 1887. године, образована је прва коалиционалиберално-радикалска влада на челу са Јованом Ристићем. Наконпада Напредне странке са власти, дошло је до прогона и убијања њенихпристалица, што је партија на власти, Народна радикална странка,у свом страначком гласилу „Одјеку“ представила као „величанственинародни одисај“. Напредњаци су током маја 1889. године одржалипартијски скуп на коме су донели програм и статут странке којисе суштински није разликовао од оног из 1881. године. Док је трајаоскуп, избили су немири у Београду, у којима је повређен велики бројнапредњака, док је једно лице погинуло. Месец дана након ових немира,Напредна странка је привремено обуставила свој рад, да би почеткомјула 1890. године одлучила да га поново покрене. Нешто више од годинудана након укидања Устава из 1888. године, Напредна странка јејош једном, мада на кратко, образовала владу на челу са СтојаномНоваковићем (7. јул 1895 − 29. децембар 1896) да би након оставкевладе била распуштена.
Keywords: Напредна странка; Устав из 1888. године; Милутин Гарашанин; Стојан Новаковић; Видело