УБИСТВО ИЗ МИЛОСРЂА У САВРЕМЕНОМ КРИВИЧНОМ ПРАВУ - Jovašević, Dragan M. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Mеђу најопасније облике и видове испољавања насилничког криминалитета свакако спадају насилни акти управљени против живота и телесног интегритета других лица. То су крвни деликти међу којима се, по свом значају, природи, карактеристикама и последицама, издвајају кривична дела убиства за која су у свим савременим кривичним законодавствима запрећене тешке казне. Разликују се три врсте убистава. То су: а) обично убиство, б) привилегована убиства  и v) тешка или квалификована убиства за која је по правилу прописана најтежа казна. Бројна  савремена кривична законодавства у Европи, као и законодавство Републике Србије, познају специфично привилеговано  убиство. То је: убиство из самилости, милосрђа, племенитих мотива или убиство на захтев оштећеног, како се ово дело назива у појединим законима. Управо о појму, садржини и посебним карактеристикама овог привилегованог убиства у праву Србије, али и у европском кривичном праву са теоријског и практичног аспекта говори овај рад.
Keywords: живот; лишавање; закон; кривично дело; убиство; самилост; захтев оштећеног; одговорност; казна