PARODIJA U PRAVU INTELEKTUALNE SVOJINE, U KONTEKSTU MODNOG PRAVA - Silhankova, Sarka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Ovaj članak bavi se odnosom izmeđe parodije i prava intelektualne svojine. Autorka najpre predstavlja koncept i osnovne karakteristike parodije u evropskom pravu intelektualne svojine, sa posebnim osvrtom na upotrebu parodije u oblasti autorskog prava (copyright) i prava na zaštitu znaka/žiga (trademark). U tom kontekstu, detaljno je analizirana prva presuda Suda pravde Evropske unije (CJEU) koja se bavi ovom materijom u predmetu C‑201/13 Deckmyn protiv Vandersteen. Pored razmatranja parodije u okviru autorskog prava i zaštite žigova, autorka predstavlja i nekoliko slučajeva iz oblasti modnog prava. S obzirom da sudska praksa Suda pravde EU ne sadrži presude iz oblasti modnog prava, autorka je istraživala sudsku praksu sudova u Sjedinjenim američkim državama. Većina slučajeva iz oblasti modnog prava obično se okončava sklapanjem strogo poverljivih sporazuma i vansudskom nagodbom. Manji broj slučajeva koji su bili predmet rasprave u nacionalnim sudskim postupcima ilustruju kako se parodija koristi u svetu mode.
Keywords: Evropsko pravo; parodija; pravo intelektualne svojine; modno pravo; sudska praksa; Louis Vuitton; Chanel; Hermes