ЈЕДНАКОСТ МОГУЋНОСТИ И ТРЕТМАНА У ПОГЛЕДУ ЗАПОШЉАВАЊА И ЗАНИМАЊА - Brković, Radoje; Vučinić, Dejan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
У овом раду анализирају се међународни стандарди који се односе на дискриминацију у погледу запошљавања и занимања, који су садржани превасходно у правним инструментима Међународне организације рада. Наведене стандарде у првом реду садржеКонвенција бр. 111. и Препорука бр. 111. из 1958.године, као и Конвенција бр. 100. и Препорука бр. 90. које се односе на једнако награђивање мушке и женске радне снаге.Биће посебно анализиран аспект примене, односно проблеми који се јављају у примени наведених међународних стандарда, у погледу дискриминације код  запошљавања, занимања и једнаког награђивања мушке и женске радне снаге за једнак рад, односно рад једнаке вредности.
Keywords: дискриминација у запошљавању и занимању; једнако награђивање мушке и женске радне снаге; Конвенција бр. 111. и бр. 100.; Препорука бр. 111. и бр. 90.; примена