ПРАВА ДЕТЕТА И МАСОВНИ МЕДИЈИ У РЕПУБЛИЦИ СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ - Blazevska, Daniela Z (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Циљ овог рада је да истражи како масовни медији у Републици Северној Македонији извештавају о питањима повезаним са децом. Дете је особа која има мање од 18 година. Притом, треба да се истражи да ли медији (не) поштују права детета, професионалне и етичке стандарде професије новинарства током извештавања. Предмет истраживања је извештавање дневних штампаних медија о питањима повезаним са децом током 2018. године. У истраживању се користи циљни узорак. Јединица истраживања су дневни листови. Анализирају се четири дневна листа која се штампају на македонском језику: „Нова Македонија“, „Вечер“, „Слободен печат“ и „Независен весник“. У истраживању користићемо метод анализе садржаја. Истраживачки период је новембар 2018. године. Месец новембар је изабран зато што је Конвенција о правима детета донета 20. новембра 1989. На основу досадашњих истраживања штампаних масовних медија, у истраживању се полази од следеће хипотезе: Штампанe дневне новине у Републици Северној Македонији извештавају недовољно, стереотипно и сензационалистички о питањима повезаним са децом. У раду се изводи заклључак о медијском извештавању о деци у Републици Северној Македонији и поштовању њихових права у текстовима новинара 2018. године. Кључне речи: права детета, штампани масовни медији, дневне новине, извештавање.