ПОСЕБНА РАДНОПРАВНА ЗАШТИТА МАТЕРИНСТВА - Misailović, Jovana M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Биолошко стање у ком се жене налазе током трудноће и извесно време након рођења детета ствара потребу за посебним видом заштите жена на раду. Како изостављање јасних граница између заштите свих жена на раду и жена у вези са материнством доводи до дискриминације жена на тржишту рада, то је пожељно указати на основне последице које такав недостатак узрокује. У циљу разумевања неопходности делотоврне заштите жена у вези са материнством, у раду се настоји приказати да су одређени посредни трошкови који настају за послодавца услед породиљског одсуства или одсуства запослене са рада ради неге детета или породичних дужности, потенцијално један од најзначајнијих узрока дискриминације жена на раду.