ПРАВНИ АСПЕКТИ УПРАВЉАЊА РИЗИЦИМА ОД ПОПЛАВА - Nikolić Popadić, Sofija D. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Direktiva 2000/60/EZ Evropskog parlamenta i Saveta o uspostavljanju okvira za delovanje Zajednice u oblasti politike voda i Direktiva 2007/60/EZ Evropskog parlamenta i Saveta o proceni i upravljanju rizicima od poplava predstavljaju osnovne propise na nivou Evropske unije u oblasti zaštite od poplava. U Srbiji je u toku postupak usklađivanja pravne regulative u toj oblasti sa komunitarnim pravom. U radu su analizirane tri faze upravljanja poplavama koje predviđa Direktiva o poplavama, kao i njihovo sprovođenje u pojedinim evropskim državama i Srbiji. Razmotreni su aktuelni problemi koji su se javili u postupku implementacije. Posebna pažnja je posvećena pitanjima koja se odnose na izradu i primenu karata ugroženosti od poplava i karata rizika od poplava, a na koja upućuju iskustva pojedinih zemalja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja i osiguranja. U ovom trenutku je neizvesno kakve će posledice imati primena tih karata u Srbiji. Pitanje je u kojoj meri i u kojim oblastima će one biti korišćene, da li će uticati na to da se ograniči gradnja objekata u rizičnim zonama, da li će uticati na vrednost nepokretnosti u pojedinim područjima, da li će biti integrisane u katastar nepokretnosti, kao i kakav će uticaj imati na oblast osiguranja.