ПРАВО НА БЕСПЛАТНУ ПРАВНУ ПОМОЋ У КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ БИХ - Buha, Milijana Lj (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Институт бесплатне правне помоћи у кривичном поступку осигурава да се право на адекватну одбрану осигура и социјално угроженим субјектима у кривичном поступку. Корисници бесплатне правне помоћи у кривичном поступку су осумњичени односно оптужени, оштећени, те жртве кривичног дјела трговине људима и насиља у породици. Срж института бесплатне правне помоћи је да се избјегне дискриминација грађана по имовинској основи, као и да се право на одбрану у кривичом поступку осигура и лицима слабог имовинског стања. Субјекти права на бесплатну правну помоћ у кривичом поступку не морају да испуњавају исте услове како би били корисници овог права. Зависно од тога да ли је слабо имовинско стање корисника права на бесплатну правну помоћ у кривичном поступку постављено као императивни услов или не, можемо говорити о условној и безусловној бесплатној правној помоћи за неке субјекте кривичног поступка. У раду је разматрана теза да у кривичном поступку неки од субјеката кривичног поступка уживају право на бесплатну правну помоћ безусловно, у смислу да не морају доказивати да су слабог имовинског стања, већ су у немогућности да измирују трошкове кривичног поступка.