ПРЕСТАНАК ДУЖНОСТИ ОРГАНА ПОСЛОВОЂЕЊА УНИВЕРЗИТЕТА И ФАКУЛТЕТА - Obradović, Goran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Ректора универзитета и декана факултета, као органе пословођења тих установа, бира и разрешава одговарајући савет, као орган управљања. Ближи услови, начин и поступак избора и разрешења органа пословођења уређују се статутом високошколске установе, у складу са принципом аутономије универзитета. Законом о високом образовању Републике Србије прописана су извесна ограничења везана за избор органа пословођења, као и случајеви када до престанка дужности долази по сили закона. Закон, за разлику од ранијих прописа из ове области, уводи и неке нове разлоге за престанак дужности органа пословођења универзитета и факултета. Осим тога, новина је и овлашћење министра просвете да, на предлог просветне инспекције, разреши ректора и декана, уколико буду испуњени услови за разрешење а орган управљања то не учини. Овом овлашћењу министра посвећена је посебна пажња, као и тежој повреди етичког кодекса и препоруци Агенције за борбу против корупције као разлозима за разрешење.