MEDIA IN DIGITAL AGE-REGULATORY ASPECTS - Mihajlov Prokopović, Anka M; Vujović, Marija (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Veliki uticaj digitalne tehnologije doveo je do preispitivanja koncepta medija. U teoriji je uspostavljena saglasnost oko novog koncepta medija koji je ponudio Karol Jakubovič (Jakubowicz, 2009), a koji obuhvata nove forme sadržaja, nove kreatore sadržaja i nove aktivnosti. Evropski regulatorni okvir polazeći od ovakvog shvatanja medija redefiniše mnoga ranija rešenja u svojim dokumentima. Značajna promena je da se , širi’’ koncept medija koji sada obuhvata internet publikacije. S druge strane, uređivačka odgovornost je neophodan uslov da bi se internet stranica smatrala medijem i ovaj uslov je definisan u dokumentima evropske medijske politike. Izazov za medijsku regulaciju predstavljaju fenomeni koji su nastali kao posledica novog digitalnog okruženja. Internet je omogućio neposredno učešće građana koji postavljaju sadržaje onlajn koristeći nove kanale distribucije što, između ostalog, dovodi do slabljenja granica između javne i privatne sfere. U medijsku sferu ulaze novi intermedijatori kao što su internet pretraživači i agregatori internet sadržaja, koji obavljaju neke medijske funkcije i funkcije slične medijskim. U radu se analiziraju rešenja koja nudi evropska kao i srpska regulativa u ovoj oblasti.