ЗАШТИТА ЛИЧНИХ ПОДАТАКА ЗАПОСЛЕНИХ У УСЛОВИМА КОРИШТЕЊА ИНФОРМАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА - Mirjanić, Željko L (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Послодавац путем информационих технологија прикупља, обрађује, користи и чува личне податке запослених потребне за остваривање права и обавеза у радном односу, а запослени има право на заштиту података у току и послије престанка радног односа. Да би се обезбиједила заштита личних података и приватности запослених неопходно је дати већи значај правном уређивању начина коришћења ових технологија. Поред увећања ризика од злоупотребе личних података усљед употребе ових технологија, и потребе да се промијени правна пракса да запослени ријетко користе право на заштиту личних података, као важан разлог за правно уређивање може се издвојити обавеза постепеног усклађивања домаћег права са правом Европске уније (према Споразуму о стабилизацији и придруживању). Наведени разлози утичу да преовладава став да је неопходно уградити европске стандарде из ове области предвиђене Уредбом (ЕУ) 2016/679 Европског парламента и Савјета из 2016. о заштити појединаца у вези с обрадом личних података и о слободном кретању таквих података. Тема текста обухвата и утицај информационих технологија на заштиту личних података запослених „узбуњивача“.