JERETIK IZ ČLANA 10 DUŠANOVOG ZAKONIKA - Stojanović, Stefan V. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Dušanov zakonik, najvažniji pravni akt srednjovekovne Srbije i danas je u centru pažnje pravnih istoričara. Jedno od pitanja za koje se u nauci dugo verovalo da je konačno rešeno, najnovijim istraživanjima ponovo je aktuelizovano. To pitanje se odnosi na krivično delo protiv vere predviđeno članom 10 Dušanovog zakonika, kao i na pojam jeretika, učinioca ovog dela. Pored pravnoistorijske analize navedenog člana Zakonika, kao i drugih članova neophodnih za njegovo razumevanje, autor u radu analizira mišljenja i stavove drugih autora, te izlaže svoje argumente o pojmu jeretika koji se pominje u članu 10 Dušanovog zakonika.