ДИЗАЈНИРАЊЕ ДЕЛОТВОРНЕ ПОЛИТИКЕ СПРЕЧАВАЊА ПОРЕСКЕ ЕВАЗИЈЕ - Dimitrijević, Marina (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Порези су „уткани“ у свакодневницу пореских обвезника. Ови важни инструменти финансирања јавних потреба одражавају, на себи својствен начин, односе у социо-економском и политичком бићу једног друштва. Стално присутна појава у виду избегавања плаћања пореза (пореска евазија) условљава мања или већа одступања између планираних и реализованих ефеката у процесу опорезивања. Како се имплементација пореског система првенствено посматра кроз призму остварења јавног интереса у фискалној сфери, односно обезбеђења неопходног износа финансијских средстава за функционисање јавног сектора, проблематика дизајнирања делотворне антиевазионе политике, која је предмет разматрања у овом раду, не излази из фокуса интересовања пореске власти. Циљ рада је да укаже на потребу примене различитих приступа у спречавању пореске евазије, имајућу у виду разноликост њених узрока, појавних облика и променљиве ставове и понашање пореских обвезника у вези са испуњавањем пореских обавеза. Активностима и мерама предузетим у намери сталног унапређења ових приступа посвећена је посебна пажња у раду. У околностима њиховог изостанка, у савременим условима, тешко је оствариво достизање друштвено-прихватљивог нивоа испуњавања пореских обавеза, као и очување ауторитета пореске легислативе.