УЛОГА ЕВРОПСКОГ ФИСКАЛНОГ ОДБОРА У ФИСКАЛНОМ СИСТЕМУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ - Golubovic, Srđan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Стварање Европске економске и монетарне уније није завршен процес. Због непостојања политичке воље, монетарно уједињење није пратила фискална интеграција држава чланица. Као резултат, створен је институционални оквир који комбинује наднационалну монетарну политику са децентрализованом фискалном политиком. Глобална финансијска криза оголила је све недостатке оваквог концепта, што је имало за последицу покретање процеса реформе фискалног управљања у Европској унији, између осталог, и увођењем нових институција. Једна од таквих институција је Европски фискални одбор, који својом активношћу треба да олакша примену фискалних правила и координацију националних фискалних политика. Након анализе улоге и правног положаја Европског фискалног одбора, у раду се указује на правце даље реформе фискалних оквира еврозоне јачањем положаја ове независне фискалне институције.