О НЕКИМ ЗАКОНОМЕРНОСТИМА У ОДНОСУ МОНЕТАРНИХ (БАНКАРСКИХ) ФИНАНСИЈА И МОНЕТАРНОГ ПРАВА - Dimitrijević, Marko B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2019)
Предмет анализе у овом раду јесте сагледавање базичних закономерности у односу монетарних (банкарских финансија) и монетарног права. У том контексту, се у првом делу рада разматрају основни принципи у дефинисању појма новца и монетарног пословања, како са правног, тако и са економског аспекта. У другом делу рада, указује се на висок степен синтетичко-дијалектичке повезаности између дисциплине монетарног права и науке о монетарним финансијама кроз оцену и дентификовање значаја правног регулисања монетарних финансија и осталих активности (послова) које предузимају централна банка и пословне банке као основни субјекти монетарне политике чија се делатност уређује посебним монетарноправним прописима који ratione materiae представљају sui generis правне акте. Предмет нарочите анализе у раду јесте улога централне банке у процесу креирања и имплементације монетарне политике која представља окосницу савременог lex monetae и са којом корпус националних монетарних норми мора бити конзистентан, јер је то, према мишљењу аутора, conditio sine qua non одржавањa унутрашње монетарне стабилности и заштите права грађана који `живе под одређеном монетарном јурисдикцијом.