СКРИВЕНИ АВАЛ (ЖИРО) - Radić, Irena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2019)
Imajući na umu veliki pravni značaj mjenice i njenu široku upotrebu u domaćim i međunarodnim plaćanjima, autor je odlučio da anaizira pitanje koje se pokazalo kao problematično u praksi. Riječ je o tzv. skrivenom avalu, kada lice koje je fakitčki mjenični jemac, mjenicu ne potpisuje kao avalista, nego kao trasant, akceptant ili indosant. Čini se da je posljednji slučaj skrivenog avala (skriveni avalista kao indosant) izazvao najviše problema, kako za banke koje prilikom odobravanja kredita zahtijevaju žiriranu blanko mjenicu, tako i za sudove koji odlučuju u sporovima koji iz takve mjenice proizađu. Naime, kao sporno se pokazalo pitanje kako tumačiti potpis na poleđini mjenice kada prvi potpisnik nije remitent, nego trasant ili neko treće lice koje je do tada bilo potpuno izvan mjenice. Sudovi su ovom potpisu davali različito značenje na jednoj strani su sudovi koji su smatrali da je posrijedi aval, idnosament ili skriveni aval, a na drugoj oni koji su smatrali da je tim potpisom prekinut niz indosamenata usljed čega takav indosament (i indosamenti nakon njega) nisu punovažni, a indosatari iz takvih indosamenata nisu formalno legitimisani mjenični povjerioci. Stoga će autor analizirati pravila u vezi sa skrivenim avalom u domaćem mjeničnom pravu i položaj skrivenog avaliste u svakom od oblika skrivenog avala. Autor će prezentovati određene slučajeve iz sudske prakse zemalja u regionu i ukazati na različite i potpuno oprečne stavove u vezi sa skrivenim avalom.