ДР ДАРКО ДИМОВСКИ, „КРИМИНАЛНА ЕТИОЛОГИЈА“ , ЦЕНТАР ЗА ПУБЛИКАЦИЈЕ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА У НИШУ, НИШ, 2019. - Mirić, Filip (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2019)
Потреба за изучавањем узрока криминалитета постоји од тренутка настанка организованих друштвених заједница. Наиме, људе је одувек занимало шта изазива криминално понашање људи и како се оно може превенирати. Из ових тежњи настала је криминална етиологија, као део криминологије. Са друге стране, познавање узрока, услова и повода криминалитета, као масовне друштвене појаве и као индивидуалног понашања, доприноси осмишљавању ефикасних мера за његову превенцију и сузбијање. Ово је посебно значајно јер се криминалитет, у времену у коме живимо, испољава у све сложенијим облицима са тежим последицама. Криминална етиологија представља централно поље изучавања криминологије. Она се бави изучавањем узрока, услова и повода крими-налног понашања. Са криминалном фенологијом је нераскидиво повезана, јер криминалитет, као антисоцијална појава, не може се анализирати и разумети без познавања његових узрока. Због тога се истраживању криминалитета мора приступити интердисциплинарно. Проф. др Дарко Димовски у својој монографији „Криминална етиологија“, управо на тај начин сагледава криминалитет, те ова монографија представља изузетно важну аналитичко-синтетичку студију најзначајнијих криминолошких теорија и фактора криминалитета. У савременој српској криминолошкој литератури недостају студије о криминалној етиологији, па је и због тога значајна ова монографија.