УЛОГА БЕЗБЕДНОСНОГ МЕНАЏМЕНТА У СПРЕЧАВАЊУ ЗЛОУПОТРЕБЕ ВИРТУЕЛНИХ ВАЛУТА У ПРОЦЕСУ ПРАЊА НОВЦА И ФИНАНСИРАЊА ТЕРОРИЗМА - Mirković, Vladan M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2019)
Околности као што су делимична анонимност трансакција; недефинисан правни режим виртуелних валута у домаћем праву; неуједначени стандарди и пракса у упоредном праву; велика шпекулативна могућност; недовољно знање из ове области припадника система безбедности; неусклађеност постојећих прописа у привредном и финансијском пословању; изостанак међународне сарадње и сл. чине да виртуелне валуте постану веома ефикасно средство прања новца и финансирања тероризма. Све то доводи у незахвалну позицију безбедносни менаџмент на свим нивоима, како у оквиру државних органа, тако и у оквиру привредних субјеката и предузетника који су обвезници Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма. Као резултати спроведеног истраживања у овој области, у раду су: 1. Идентификовани кључни изазови и проблеми са којима се безбедносни менаџмент суочава; 2. Описан начин примене Законом предвиђених поједних мера у контексту пословања са виртуелним валутама и 3. Предложена решења и мере које би требало узети у обзир приликом израде правних и политичких аката у овој области.