ГДЕ СУ ГРАНИЦЕ ПРАВА КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА? - Todić, Dragoljub C (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2019)
У раду се разматра став да право климатских промена обухвата изузетно широк круг питања и да границе ове области права није могуће прецизно одредити. У првом делу рада се испитују ширина и сложеност предмета регулисања међународног права климатских промена и, истовремено, указује на неке методолошке дилеме. За основу анализе се узимају одредбе међународних уговора у области климатских промена (Оквирна конвенција УН о промени климе, Кјото протокол и Париски споразум). Као критеријуми за утврђивање граница међународног права климатских промена узимају се значење кључних појмова. Разматра се и питање да ли се може говорити о праву на (одговарајућу) климу у контексту расправе о месту људских права у праву животне средине. Наглашава се и потреба сагледавања садржаја права и обавеза прописаних другим међународним уговорима који на различите начине могу бити релевантни за област климатских промена. У другом делу рада се даје преглед праксе регулисања појединих питања у области климатских промена у унутрашњем праву различитих држава. У последљем делу рада се дају основне назнаке о стању прописа Репубилике Србије (РС) у области климатских промена. У закључку се констатује да се не јасне границе права климатских промена могу приписати већем броју чинилаца правног и не правног карактера. Међу њима системски карактер и сложеност проблема имају кључни значај. У случају РС, посебно се истичу покушај да се ова област уреди посебним законом.