ОДНОС ИЗМЕЂУ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА И ДЕМОКРАТИЈЕ − ПОУКЕ ЗА ЗЕМЉЕ У ТРАНЗИЦИЈИ - Đorić, Žarko M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2019)
Кључна преокупација и фокус аналитичке пажње овог рада јесте разматрање узрочних и последичних односа између политичке и економске димензије друштвеног живота, односно прелазак границе између економије и политике. Главна дебата у овом раду јесте: каква је узрочна веза између демократије и економског развоја? Када расправљамо о концептуалној спони демократија- развој кључни налаз анализе огледа се у чињеници да, упркос томе што су докази у научној литератури мешовити и у целини узев неубедљиви, мало је неслагања око тога да су током времена демократија и развој међусобно зависни и узајамно јачајући. Иако је потврђена снажна позитивна веза између ГДП пер цапита (кључни показатељ економског развоја) и степена развоја демократске структуре у случају одабраних транзиционих економија, демократија, међутим, не зависи искључиво од стања економије у држави, а економска слабост се не преводи директно у немогућност демократије.