РЕПУБЛИЧКИ ЈАВНИ ТУЖИЛАЦ – ИЗМЕЂУ ПРАВА И ПОЛИТИКЕ – ШТА ОДНОСИ ПРЕВАГУ? - Krstić, Gordana Z (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2019)
У раду је анализиран положај Републичког јавног тужиоца у нормативном и практичном смислу са посебним освртом на његов избор, надлежности и одговорност. Пошто је у поступак избора Републичког јавног тужиоца укључена извршна власт, неспорно је присутан политички утицај, али је важно поставити границе продора политике и обезбедити примену права у конкретним предметима. Као појединац који је на челу целокупне јавнотужилачке организације, засноване на принципу монократског уређења и хијерархије, моћ Републичког јавног тужиоца пројектује се на самосталност јавног тужилаштва и конзистентност и поступање јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца. Он, с једне стране, треба да буде препознатљива јавна фигура, а са друге стране, правни експерт, чија ће ауторитативност пружати гаранције за делотворно вршење јавнотужилачке функције и заштиту угледа јавнотужилачке професије. Дати су предлози за унапређење правног положаја Републичког јавног тужиоца.