НОВЕ ЧИЊЕНИЦЕ И НОВИ ДОКАЗИ КАО ОСНОВ ЗА ПОНАВЉАЊЕ КРИВИЧНОГ ПОСТУПКА - Ilić, Ivan B (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2019)
Разлози правичности налажу се да у кривичном поступку, у појединим случајевима, допусти понављање правноснажно окончаног поступка. Уопштено посматрано, до тога долази када се након правноснажности пресуде појаве нове чињенице или нови докази, који указују да је та пресуда неправилна. Стога нове чињенице и нови докази представљају есенцијални основ правног лека, којим се иницира понављање кривичног поступка. Тако је и у нашем кривичном поступку, у коме се четири од укупно седам основа правног лека захтев за понављање кривичног поступка, своди на нове чињенице и доказе, који могу довести до повољније одлуке по окривљеног, будући да је допуштено само понављање у корист окривљеног. Аутор се у раду бави анализом основа за понављање кривичног поступка, који се суштински своде на нове чињенице и доказе. Указује се на недовољну прецизност Законика о кривичном поступку, те решењима, које нуди правна теорија и пракса. Аутор даје препоруке за додатно прецизирање легислативе, de lege ferenda.