ТЕОРИЈСКО-ПРАВНО УТЕМЕЉЕЊЕ ПРИВАТНОСТИ У ЈАВНОЈ СФЕРИ - Simonović, Ivana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2026)
У раду се истражује еволуција приватности од класичног права „да се буде остављен на миру” (right to be let alone) до динамичног, вишедимензионалног грађанског субјективног права. Анализујући приватност као кровни појам који штити лични интегритет, аутономију и достојанство, студија категоризује њене различите манифестације кроз интимну, приватну и индивидуалну сферу. Посебно су наглашене информациона приватност и четири слободе (телесна, ментална, информациона и слобода одлучивања), које служе као суштинска заштита од ризика информационо-комуникационих технологија. Ауторка заступа тезу да заштита података о личности функционише као техничко-правна конкретизација приватности (нарочит практични механизам заштите информационе приватности) у оквиру Опште уредбе о заштити података (GDPR) и националног законодавства. У раду су предочени аргументи у прилог оправданог очекивања приватности и у јавном простору, те средства грађанскоправне заштите од дигиталних повреда, које су често мултипликативне и трајне природе.