КУЋНИ ЉУБИМЦИ И РАЗВОД БРАКА - Stojanovic, Natasa (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2026)
Развод брака је релативно честа појава чије последице погађају не само супружнике, већ и њихово потомство, друге чланове породице, ширу друштвену заједницу, па и кућне љубимце, у власништву брачног пара. Породични закон Републике Србије, иако садржи бројна правила, материјалноправног и процесноправног карактера о разводу брака и његовим последицама, ништа не говори о правној судбини кућних љубимаца разведених супружника, у случају да се они не договоре о томе ко ће преузети бригу о њима, након престанка брака. Да ли кућног љубимца треба, приликом развода брака, третирати као покретну ствар, већ деценијама већински став у теорији и судској пракси у Србији, или као живо биће које, попут човека, може да осети бол, патњу, страх, стрес и панику, што изричито прописује Закон о добробити животиња?У истраживачком процесу, служећи се, у првом реду, упоредно-правним, али и правно-догматским, нормативно-правним и историјско-правним методом, тражимо одговор на постављено питање. Кроз призму законских решења, ставова судова и теоријских схватања у француском, руском, шпанском и америчком праву, осветљавамо савремене тенденције о правној судбини кућних љубимаца после развода брака њихових власника. Истраживање има двојну сврху. С једне стране, циљ је да се српском законодавцу предложе одговарајућа решења која треба да помогну да развод брака протекне што безболније за саме супружнике, али и за њихове кућне љубимце. С друге стране, управо тај предложени правни механизам треба да смањи број напуштених кућних љубимаца као последицу престанка брака разводом.