ОПРАВДАНОСТ ПРАВА ГРАЂЕЊА НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ЗЕМЉИШТУ - Živkovska, Rodna; Lalevska, Tea (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2025)
Пољопривредно земљиште које је, према компаративном праву и према македонском општем Закону о својини и другим стварним правима и посебном Закону о пољопривредном земљишту, проглашено за ствар од општег интереса која је намењена за обављање пољопривредне делатности као основно средство у производњи. Закон о пољопривредном земљишту прокламује његово рационално коришћење које подразумева његово обрађивање којим би се сачувала његова бонитетна класа ради квалитетне пољопривредне производње. У том циљу правним прописима дозвољена изградња објеката на пољопривредном земљишту који служе пољопривредној производњи као и бенефима од ње. У македонском правном систему проширена је листа врсте објеката који се могу градити на пољопривредном земљишту. Међутим, у пракси је ово проширење злоупотребљено јер је довело до енормног грађења на пољопривредном земљишту тако да је дошло до супротне импликације – да то земљиште више служи туризму и спорту, а не за повећање приноса пољопривредних производа. Осим тога, то је довело и до пораста увоза пољопривредних производа из иностранства. Због тога се и поставља питање како македонски правни систем новим правним нормама да превазиђе овај друштвени конфликт? Кључне речи: право, пољопривредно земљиште, јавни интерес, грађење.