УВОД У КОДИРАНУ ДИСКРИМИНАЦИЈУ - Tasić, Anđelija (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2025)
Дискриминација, као недозвољено прављење разлике на основу личног својства, предмет је забране у свим релевантним међународним документима који се тичу заштите људских права. Дефиницаја, појавни облици, области у којима се најчешће појављује и механизми заштите привукли су пажњу како правних теоретичара, тако и доносилаца и примењивача правних прописа. И таман када можемо да помислимо да nihil novum sub sole на ову тему, експанзија употребе вештачке интелигенције у различитим областима друштва отвара читав корпус нових питања. Системи вештачке интелигенције, базирани на процесу машинског учења, плодно су тле за стварање тзв. техничке пристрасности која се, даље, развија у „кодирану дискриминацију“. Овај нови термин тиче се дискриминације која је настала као резултат рада компјутерских програма који су донели одлуке на основу унапред унетих параметара. Предмет овог рада јесте анализа садржине појма „кодирана дискриминација“, представљање релевантног међународног оквира регулисања вештачке интелигенције, са посебним овртом на одредбе које се тичу људских права и дискриминације и перцепција примењивости домаћих антидискриминационих прописа на потенцијалне случајеве дискриминације настале употребом вештачке интелигенције у Републици Србији.