ОСНОВ УПОТРЕБЕ КАМЕРА НА УНИФОРМИ ПОЛИЦИЈСКИХ СЛУЖБЕНИКА - Milidragović, Dragan; Milić, Nenad; Petrović, Zlatko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2025)
Полицијске организације почетком XXI века у свој рад имплементирају камере које се могу поставити на униформу полицијских сужбеника. Употреба камера заснива се на одређеним законским решењима по основу којих полицијски службеници снимају своја поступања и прикупљају односно обрађују податаке о личности. Тако прикупљени подаци о личности могу по основу права на слободан приступ информацијама од јавног значаја доћи у посед заинтересованих субјеката и представљати претњу по приватност грађана. Полиција Србије пратећи трендове у модернизацији светских полиција започела је у септембру 2023. године пилот пројекат употребе камера на основу кога треба да се доносе одлуко о имплементацији. Управо из овог разлога, у раду су сагледана и анализирана решења о употреби камера у компаративном законодавству и начин остварене заштите приватности грађана. Анализом компаративног законодавства и Закона о полицији предложена су одређена нормативна решења о употреби камера и начин остваривања заштите приватности грађана.