ПРИНЦИП НАРОДНОГ СУВЕРЕНИТЕТА КРОЗ ПРИЗМУ СВЕТОАНДРЕЈСКЕ СКУПШТИНЕ - Mitić, Sara (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2024)
Рад под наведеним насловом, најпре, даје историјски осврт на скупштине у Србији. Затим се пружа увид у стање уочи Светоандрејске скупштине. Детаљно су образложена незадовољства свих чинилаца у земљи, градског и сеоског становништва, појединих органа, као и водећих политичких снага. Затим се говори о околностима које су убрзале сазивање скупштине. Преко писма, које су поједини актери упућивали другима, виде се разлози који су допринели формирању коначне одлуке о сазивању Скупштине. Главни део рада је само заседање Светоандрејске скупштине. Најпре се износе жалбе и представке становишта, а затим и доношење Закона о народној скупштини од 28. октобра 1858. године. Обрађени су и исходи Светоандрејске скупштине: свргавање кнеза Александра Карађорђевића, повратак Милоша Обреновића и фактичко развлашћење савета, као и онај најважнији-јачање свести о народном суверенитету.