ЛОКАЛНЕ КОМУНАЛНЕ ТАКСЕ КАО ИЗВОРНИ ПРИХОД ЈЕДИНИЦА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ НА ТЕРИТОРИЈИ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ - Cvjetković Ivetić, Cvjetana; Baturan, Luka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2024)
Тренд ка фискалној децентрализацији, који је присутан у савременим државама, подразумева постојање изворних прихода јединица локалне самоуправе. За ову категорију прихода својствено је да локалне власти одређују њихову висину, потпуно самостално, или, пак, придржавајући се законских ограничења. У изворне приходе јединица локалне самоуправе у Републици Србији спадају и локалне комуналне таксе. У раду се аутори баве финансијском аутономијом јединица локалне самоуправе које се налазе на територији АП Војводине управо кроз призму локалних комуналних такса. У раду ће се утврдити њихов фискални значај у јединицама локалне самоуправе које се налазе на територији АП Војводине и покушаће се одредити фактори који утичу на њихову висину, односно на њихову издашност.