КУМУЛАЦИЈА СУБЈЕКТИВНИХ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ СА ПОСЕБНИМ ОСВРТОМ НА КУМУЛАЦИЈУ ПАТЕНТА И ПРАВА НА ИНДУСТРИЈСКИ ДИЗАЈН - Milosavljevic, Nikola (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2024)
Кумулација субјективних права интелектуалне својине представља област све већег интересовања научне јавности. Кумулације могу бити од великог значаја имајући у виду нови развој у области вештачке интелигенције и потребе да се креације које она створи заштите на адекватан начин. Међусобни односи између различитих права интелектуалне својине представљају област која није у довољној мери обрађена нити систематизована. Стога аутор у раду анализира постојећа знања о кумулацијама права интелектуалне својине применом социолошког и правно-догматског метода, а након тога се фокусира на конкретну анализу кумулације патента и права на индустријски дизајн. Аутор на овај начин жели да укаже на значај које кумулације могу имати за уређење односа у области интелектуалне својине и посебно за утврђивање обима заштите.