ЈЕДНОСТРАНО ОТКАЗИВАЊЕ БРАКА У РИМУ - Rašljanin, Imran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2024)
Предмет овог рада је једнострано отказивање брака са аспекта римског права. У римском систему је унилатерално отказивање брака било познато под називом repudium. О репудијацији се може говорити и код брака са манусом (matrimonium cum manu) и код брака без мануса (matrimonium sine manu). У браку са манусом репудијација је била дозвољена само мушкарцу, док у браку без мануса она постаје дозвољена и жени. У раду ћемо приказати какву форму, услове и реперкусије је имала римска репудијација. Током рада ћемо представити улогу paterfamilias-a, који до половине доба Републике имао широку власт и без пристанка оца породице брак не би могао да се склопи, односно, био је ништав по правилу quad nullum est nullum producit effectum. Постепеном либерализацијом брачних односа улога оца породице се смањује, маргинализује у поступку склапања брака. Репудијација доводи до огромног броја развода, а које је као проблем видео одређени број римских императора, те су својом легислативном функцијом покушали да се томе супроставе.