ЕФИКАСНОСТ ЗАЈЕДНИЧКОГ ИСТРАЖНОГ ТИМА КАО ИНСТРУМЕНТА ЗА ПРИКУПЉАЊЕ И РАЗМЕНУ ДОКАЗА У ПРЕКОГРАНИЧНИМ ИСТРАГАМА - Manojlović Nedeljković, Milena; Lukić Radović, Maja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
У овом раду се на првом месту разматра правни оквир за формирање и функционисање заједничког истражног тима на нивоу Европске уније, са нагласком на последицама које ова правила могу имати на уобличавање законодавног оквира Републике Србије у овој области, који такође представља предмет анализе аутора, при чему је посебна пажња посвећена практичним разматрањима у поступку формирања заједничког истражног тима и оригиналним елементима овог прогресивног средства међународне сарадње. Друго жариште овог рада je подршка коју Евроџаст може пружити у поступку формирања и функционисања заједничких истражних тимова чији су учесници како државе чланице Европске уније, тако и државе које нису чланице Европске уније, те се у раду такође разматра и сарадња Републике Србије са Евроџаст-ом и представљају могућности за даље унапређивање међународне сарадње са државама чланицама Европске уније након потписивања Споразума о сарадњи Евроџаст-а и Републике Србије 2019. године, уз навођење примера заједничког истражног тимa који је подржан од стране Евроџаст-а, као илустрације предности овог инструмента међународне сарадње.