РАДНОПРАВНЕ ПОСЛЕДИЦЕ СМРТИ И ГУБИТКА ПОСЛОВНЕ СПОСОБНОСТИ ПОСЛОДАВЦА СА СВОЈСТВОМ ФИЗИЧКОГ ЛИЦА - Dragićević, Marija (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
У улози послодавца може се наћи физичко или правно лице. У првом случају, као субјект радног односа појављује се физичко лице као такво или физичко лице са својством предузетника или припадника слободне професије. Будући да се у потоњем случају физичко лице идентификује са својим предузећем (они чине једно тело), поставља се питање шта се дешава у случају губитка или промене правног статуса самог физичког лица које је послодавац (носилац предузетничке радње), а то ће, пре свега, бити у случају његове смрти или губитка пословне способности. Будући да радно законодавство Републике Србије не даје (изричит) одговор на ово питање, аутор ће у раду трагати за одговором на ово питање у склопу општих правила радног, наследног, породичног и компанијског права. У том смислу, у раду ће, пре свега, бити анализиране последице смрти и губитка пословне способности послодавца као физичког лица на постојеће радне односе, и то кроз одговор на питање да ли смрт послодавца нужно изазива престанак радног односа или се он може наставити са наследницима послодавца (у ком случају се може говорити о промени послодавца). Посебну пажњу у раду аутор ће поклонити одредбама Закона о привредним друштвима посвећеним могућности настављања обављања делатности у случају смрти или губитка пословне способности предузетника, указивањем на њихове мањкавости, нејасноће и проблеме које изазивају у тумачењу и практичној примени.