НОРМИРАЊЕ НОВИХ ПОЛИЦИЈСКИХ ОВЛАШЋЕЊА У ЗАКОНУ О ПОЛИЦИЈИ - Milidragović, Dragan; Milić, Nenad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
Појавом савремених технологија и њиховом имплементацијом у различите сфере људске делатности, укључујући и сферу безбедности, омогућен је бржи развој друштва, уз истовремено повећање ризика угрожавања људских права. С тим у вези настаје изазов како максимизирати могућности нових технологија уз истовремено очување права и слободе грађана. Примена свих мера, радњи и средстава у раду полиције треба да буде заснована на праву, односно постојању адекватног правног основа дефинисаног у форми полицијског овлашћења. Нормирање нових полицијских овлашћења није лак задатак и захтева усклађивање или проналажење баланса између безбедности, права и слобода грађана. У овом раду управо је то учињено. Сагледане су оперативне могућности савремених технологија и других средстава које могу пронаћи примену у полицијској пракси и предложен је конкретан нормативни основ за њихову примену, у виду дефинисања четири нова полицијска овлашћења. Аутори настоји да укажу на улогу и значај предложених полицијских овлашћења у раду полиције са циљем да се она у наредним изменама и допунама нормирају у Закону о полицији.