ОДУЗИМАЊЕ ВОЗИЛА У ПРЕКРШАЈНОМ ПРАВУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Sladić, Ljubana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
Одузимање предмета представља једну од заштитних мјера предвиђену нормама прекршајног права, а њоме се могу одузети предмети употријебљени за извршење прекршаја, они који су намијењени за извршење прекршаја као и они који су настали извршењем прекршаја. Аутор рада анализира ову заштитну мјеру из угла права својине лица коме је изречена ова заштитна мјера, посебно уважавајући и истичући критеријуме Европског суда за људска права у својој пракси, а које прихватају и уставни судови држава у региону. Предмет одузимања ове заштитне мјере може бити и возило, с тим што, у области саобраћајних прекршаја, ова мјера поприма особине својеврсне казне, што аутор посебно анализира у овом раду.