О ДЕФЛАТОРНОЈ ПРИРОДИ БИТКОИНА - Radulović, Srđan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
Крајем 2008. године представљен је нови, у потпуности виртуелни систем за плаћање, звани Биткоин. Ова специфична симбиоза техничких решења и различитих економских концепата, у првом тренутку, није била предмет нарочитог интересовања научне, како правне, тако ни економске, јавности. Међутим, данас је практично немогуће замислити, организовати нити спровести било какво истраживање везано за новчане облигације без макар кратког осврта на то како овај систем функционише. Управо зато може бити интересантно да, и поред свих истраживања спроведених у последње време, а која адресирају ову проблематику, недостају одговори на нека од фундаменталних питања. Једно од тих питања је да ли је Биткоин (исто важи и за друге криптовалуте) заиста новац или нешто сасвим друго. Чврсто стојимо на становишту да је Биткоин као систем примарно дизајниран, не са циљем да се створи „нова врста новца“, већ са циљем да се створи платформа која обезбеђује да се трансфер вредности изврши за што краће време, без посредника, са што нижим трошковима трансакције, а све то без компромитовања безбедности имовине или учесника у трансферу. Другим речима, идеја је била да се пренос изврши на што је ефикаснији начин могуће. Ипак, иако то није суштински, биткоин има капацитет да преузме улогу новца и то чак и у најужем смислу те речи. Тај капацитет је препознат и у судским одлукама, а до изражаја долази нарочито у временима кризе. Препознајући и уважавајући тај капацитет, у овом раду презентујемо резултате претежно емпиријског истраживања спроведеног претходно о нестабилној, али опет изразито дефлаторној природи биткоина и њеном утицају на новчане облигације. Конкретно, по аналогији са валутним клаузулама, криптовалуте, пре свега биткоин, могу се користити и као инструмент за спречавање негативних ефеката депресијације домаће валуте. Идеја би могла бити контроверзна из више разлога. Свакако, један од њих је везан за веома променљиву природу „цене” биткоина. Ипак, у том контексту смо нагласили да периодична депресијација његове вредности не значи да је биткоин инфлаторан. Напротив, биткоин је дефлаторан по природи. Различити уграђени механизми, али и нови начини примене истичу ту природу. Дакле, у раду користимо различите технике аналитичког метода, најпре да издвојимо различите дефлаторне механизме, како оне програмиране, тако и оне фактичке, а затим и да их опишемо. Даље, у раду користимо синтетичке методе, најпре генерализацију и апстракцију, да сумирамо резултате истраживања који потврђују као тачну полазну хипотезу да је биткоин по природи изразито дефлаторан и поред његове нестабилности, те да се може користити као заштитни механизам у виду криптовалутних клаузула.