ПРИСУСТВО ОБЕЛЕЖЈА IUS COMMUNE ПОСТУПКА У САВРЕМЕНОМ ПОЉСКОМ ГРАЂАНСКОМ ПОСТУПКУ - Skibińska, Magdalena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
Друштвено незадовољство системом правосуђа у Пољској је чврсто повезано са прекомерним кашњењем код решавања грађанских спорова. Међутим, овај проблем је само последица компликованих и застарелих прописа. Зато је у последњим годинама пољски законодавац увео различита нова решења која су требала да унапређују грађански парнични поступак и да убрзају процесуирање. Нека решења својим особинама подсећају на средњовековни поступак ius commune. Главни циљ овога чланка је њихова идентификација те разматрање њихове основаности и корисности за савремени поступак са историјске тачке гледишта. Спроведено истраживање наводи на закључак да уведене реформе стоје у супротности са темељним начелима грађанског поступка који су развијани годинама, као што су усменост, јавност или непосредност те не могу да доведу до очекиваног резултата, односно обезбеђивања приступа правосуђу без сувишног кашњења. Наиме, само отворена и директна комуникација између суда и странака, поједностављена начела поступка и повећање особља у судовима може да гарантује ефикасно процесуирање.