ИЗАЗОВИ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ ФИНАНСИЈСКИХ ТРАНСАКЦИЈА - Nikolić, Ljubica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
Производи и услуге различитих ДЕФИ платформи стално се развијају и могу постати део отворених децентрализованих финансија, односно, функционисати као јединствена финансијска платформа. Отворене финансије би омогућиле стандардизацију размене података и интероперабилност различитих ДЕФИ система. Чињеница је, међутим, да су децентрализоване финансије настале као независни системи који нису део заједничке концептуализације. Концепт отворених финансија разрађује се и у оквиру традиционалног финансијског сектора. Термин отворене финансије (Open Finance) односи се на будући отворени финансијски систем, као наставак развоја који је покренуло отворено банкарство (Open Banking)[1], са циљем да се финансијска средства клијената учине доступнијим у ширем спектру услуга и платформи. Кључни услов за развој отворених финансија јесте поверење корисника и „стварање ширег јединственог тржишта података“ (European Union, 2022: 5). Планирани концепт отворених финансија укључује: шири избор за купце кроз приступ прилагођенијем и персонализованијем спектру услуга и производа; побољшање приступа и коришћење финансијских услуга у свим пословним сегментима; у складу са правилима о заштити података, пружање потрошачима и фирмама веће транспарентности о томе како се њихови подаци користе; олакшавање интероперабилности података у отвореним финансијама; уградња приступа отворених финансија услугама које су усредсређене на клијенте у општем међусекторском оквиру (European Union, 2022: 6). [1] https://www.nordea.com/en/news/what-is-open-finance Преузето 05.4.2023.