КАКО РАЗМРСИТИ „КОСОВСКИ ЧВОР“? ИНТЕГРАТИВНИ ПРИСТУП СРПСКО-АЛБАНСКОМ СУКОБУ - Mojašević, Aleksandar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
У овом раду излаже се Мнукинов концептуални оквир за идентификацију и превазилажење препрека ефикасном и правичном решењу индивидуалних и групних конфликата и спорова. Потом следи приказ основних елемената досадашњих преговора између Републике Србије и самопроглашене Републике Косово, сумирање резултата тих преговора, као и ставова српског јавног мњења о проглашењу независности тзв. Косова и Косовском питању генерално. Након тога се приказују основни елементи двеју познатих теорија интергрупног конфликта ради осветљавања природе конфликта између двеју етничких група (Срба и Албанаца). Коначно, досадашњи преговори двеју страна стављају се у приказани концептуални оквир преговарања, ради идентификације кључних тачака спорења у досадашњим преговорима Србије и тзв. Косова и нуђења потенцијалних решења за њихово превазилажење на основу изложеног теоријског модела преговарања у присуству трећег лица (медијатора). Кључни налаз је тај да се преговори могу окончати правичним споразумом, али само ако се уваже не само реални (материјални) интереси двеју страна, него пре свега емоционални, то јест, они који произилазе из природе сукоба социјалних идентитета двеју етничких група.