ОСВЕТНИЧКА ПОРНОГРАФИЈА КАО ОБЛИК НАСИЉА НАД ЖЕНАМА - Dimovski, Darko T (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
Насиље је иманетно сваком друштву. У последње време употребом савремених технологија створено је још једно средство на основу којег долази до још већег обима виктимизације жена. То средство огледа у јављању deepfake и revenge porn као нових облика насиља над женама. Ипак, предмет анализе овог рада биће само revenge porn (осветничке порнографије). Стога у наставку рада аутор после појмовног одређена осветничке порнографије даје приказ нормативних решења у појединим државама. Наредни део рада посвећен је карактеристикама осветничке порнографије. Осветничка порнографија је била предмет анализе Европског суда за људска права у Стразбуру, те је аутор анализирао дати случај. Након тога представљен је нормативни оквир у Републици Србији посматран кроз призму осветничке порнографије. Последњи део одности се на борбу против осветничке порнографије како би се пружила што већа заштита женама. Само на тај начин је могуће повећати код жена степен сигурности у државне органе да ће им бити пружена адекватна заштита од злоупотребе савремених технологија.