НА ПУТУ КА ЕВРОПСКОМ ПРИВАТНОМ ПРАВУ (ЕВРОПЕИЗАЦИЈА ПРИВАТНОГ ПРАВА) - Simonović, Ivana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
Националност грађанског/приватног права и његова везаност за државу битна су његова обележја, која произлазе из улоге поверене му у још у 19. веку. Познато је да је ово период буђења националне свести и стварања националних држава, које су своју сувереност, између осталог, потврђивале и доношењем грађанских законика. Изглед кодификација зависио је од преовлађујуће друштвене и политичке климе времена у којима су писане, од економских прилика и правне свести друштва у коме је требало да се примењују њихове норме. Повезивање европских држава у наднационалну организацију – Европску унију – отворило је врата стварању заједничког (европског) правног простора, ког чине и норме којима се уређују приватноправни односи. Оне образују обавезујуће позитивно приватно право Европске уније (аcquis communautaire). Осим њих, у раду анализујемо и модел-правила, утемељена на заједничкој правној традицији и култури европских држава, која су понудили правни теоретичари за будуће и заједничко европско приватно право (acquis commune).