ПРОАКТИВНО ДЕЛОВАЊЕ ИНСТИТУЦИЈА И АКТЕРА ОБРАЗОВНОГ СИСТЕМА У ВАНРЕДНИМ ОКОЛНОСТИМА: ИСКУСТВА СТУДЕНАТА И НАСТАВНИКА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА У НИШУ ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ COVID-19 И МОГУЋНОСТИ УНАПРЕЂЕЊА ПРОАКТИВНОГ СИСТЕМСКОГ ПРИСТУПА У ОБРАЗОВАЊУ ПРАВНИКА: Iskustva studenata i nastavnika Pravnog fakulteta u Nišu tokom pandemije COVID-19 i mogućnosti unapređenja proaktivnog sistemskog pristupa u obrazovanju pravnika - Ignjatovic, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
Systemic Agency (proaktivno delovanje institucija sistema i ključnih aktera) predstavlja kapacitet sistema u celini da odgovori na izazove savremenog društva oslanjajući se na kolektivnu inteligenciju i zajedničko delovanje svih aktera uključenih u sistemske procese. Ovaj rad istražuje sistemsko delovanje učesnika u pravnom obrazovanju na Pravnom fakultetu u Nišu. tokom pandemije COVID-19 (2020-2022), kada je visoko obrazovanje u potpunosti prešlo na onlajn nastavu. U prvom delu rada se predstavlja konceptualni okvir sistemskog delovanja. Drugi deo ukratko predstavlja izazove sa kojima se sistem visokoškolskog pravnog obrazovanja suočio na početku COVID-19 pandemije, kao i institucionalni odgovor Pravnog fakulteta u Niš na početku pandemije. Treći deo predstavlja probleme i izazove sa kojima su se suočili nastavnici i studenti u online nastavnom procesu, kroz prikaz i analizu rezultata nekoliko empirijskih istraživanja (anketa) o iskustvima sa online nastave sprovedenih na LF Niš u ovom periodu. Na osnovu predstavljenih rezultata, autor razmatra mogućnosti za unapređenje proaktivnog sistemskog delovanja ključnih aktera i sistema u celini za buduće potrebe online/hibridnog učenja. U nastojanju da zabeleži prvo iskustvo online nastave na LF Niš, autor ukazuje na potencijale online/hibridnog učenja u pravnom obrazovanju i neeophodnost zajedničkog delovanja svih aktera u procesu unapređenja sistemskog pristupa koji bi svim akterima pružio adekvatnu podšku kako u redovnim tako i u vanrednim okolnostima