ОСИГУРАЊЕ ДЕПОЗИТА – КОНВЕНЦИОНАЛНИ И ШЕРИЈАТСКИ ПРИСТУП - Lekpek, Ahmedin (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
Осигурање депозита је постало неодвојиви елемент савременог банкарског система, који доприноси сигурности депонената и пословној стабилности банака. У овом раду анализирани су конвенционални и шеријатски приступ осигурању депозита. Циљ рада је да се сагледају одлике конвенционалног и шеријатског приступа осигурању депозита, као и њихове сличности и разлике. На основу анализе поменутих приступа може се закључити да се, сходно функцији коју имају у банкарском систему, исламски модел осигурања депозита, који је креиран у складу са шеријатским принципима, и конвенционални модел осигурања депозита суштински не разликују. Разлика се превасходно огледа у чињеници да конвенционални модел осигурања садржи одређене шеријатски забрањене елементе, који до изражаја долазе у процесу финансирања система осигурања депозита и пласирања расположивог вишка финансијских средстава.