INSTITUCIONALNA PODRŠKA U OBLICIMA ALTERNATIVNE SKRBI – UDOMITELJSTVO I COVID 19 PANDEMIJA - HORVAT, GORDANA; Tomašević, Suzana; Lozina, Ana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
Utjecaj pandemije COVID 19 doprinijelo je novim izazovima u radu institucija socijalne skrbi, a naročito u području pružanja podrške u alternativnim oblicima skrbi, posebno za djecu u udomiteljstvu. Potreba za podrškom za vrijeme pandemije bila je itekako značajna i potrebna jer su udomiteljske obitelji u kategoriji osjetljivih skupina, posebice jer brinu i skrbe o djeci izmještenoj iz primarne obitelji. Osim podrške od strane institucija, otežana je bila i komunikacija s primarnim obiteljima što ostavlja posljedice na dijete i njegove potrebe. U sklopu projekta „Zajedno do doma“, u kojem je Pravni fakultet Osijek partner, provedeno je istraživanje o pružanju podrške udomiteljskim obiteljima u trajanju od kolovoza do listopada 2021. Analiza prikupljenih podataka obradit će se i prikazati u radu s ciljem identifikacije potreba udomiteljskih obitelji od strane institucija kao i poteškoće prilikom izostanka istih. Pilot istraživanje o stavovima stručnjaka i udomitelja o udomiteljstvu kvantitativna je podloga za daljnje kvalitativno istraživanje u direktnom radu s udomiteljima. Na temelju istraživanja izrađene su smjernice za udomiteljstvo s naglaskom na izazove pružanja podrške za vrijeme COVID 19 pandemije.